Home
Verspreidt XMRV ook kanker?
2 oktober 2010 Vandaag heeft het Reformatorisch dagblad een groot artikel over XMRV, ME/CVS én de link met kanker. Van muizenleukemie­virussen (MLV’s), die nauw verwant zijn aan XMRV, is bekend dat ze een eiwit hebben dat kankerverwekkend is. Al in 1992 deed de Amerikaanse kanker­epidemioloog dr. Paul Levine van het Nationaal Kanker Instituut (NCI) onderzoek naar het grote aantal non-hodgkin­lymfomen in de ME/CVS-praktijk van internist dr. Dan Peterson, in Incline Village (VS). Niet alleen Petersons ME/CVS-patiënten kregen deze kwaadaardige lymfomen, ook hun naasten. Dit is te lezen in het boek Osler’s Web van onderzoeksjournalist Hillary Johnson. Peterson en zijn praktijk­genoot dr. Paul Cheney waren ervan overtuigd dat de toename van lymfomen in hun regio gelijk opging met de toename van ME/CVS. Ook Levine zag een toename van non-hodgkin­lymfomen, maar wist uiteindelijk niet zeker of deze groter was dan in de rest van het land. Hij besloot zijn gegevens niet te publiceren.

Bijna twintig jaar later houden (ex-)onderzoekers van het NCI zich opnieuw bezig met de relatie tussen ME/CVS en non-hodgkinlymfomen. Tijdens de recente workshop over XMRV in Bethesda stelden Levine (ex-NCI), Mikovits (ex-NCI) en dr. Frank Ruscetti (NCI) onomwonden dat ME/CVS-patiënten een verhoogd risico hebben op non-hodgkin­lymfomen. Ook vonden ze het XMRV-retrovirus in de tumorcellen van drie ME/CVS-patiënten met vormen van non-hodgkin.

Internist Cheney presenteerde tijdens dezelfde workshop actuele cijfers die aangeven dat veel van zijn ME/CVS-patiënten familieleden hebben met kanker. Het gaat dan vooral om prostaatkanker en leukemie/lymfomen. Mikovits heeft ook al aangegeven sterk rekening te houden met een verband tussen XMRV en agressieve vormen van borstkanker. Mede gelet op de sterke toename van borstkanker bij jonge vrouwen.