Home
Britten sluiten ME/CVS-patiënten uit van bloeddonatie
8 oktober 2010 Groot-Brittannië gaat als eerste land in Europa (ex-)ME/CVS-patiënten volledig uitsluiten van bloeddonatie. De maatregel wordt van kracht vanaf 1 november. Eerder al werden in Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en de VS vergelijkbare maatregelen genomen. Opmerkelijk is de wijze waarop de Britse autoriteiten de maatregel proberen te ‘verkopen’. Doel zou zijn de gezondheid van mensen met ME/CVS te beschermen. Voor insiders is echter zonneklaar wat de échte reden is van de maatregel: de actuele ontwikkelingen rond het retrovirus XMRV.

De Britse ME Association zwengelde kort na de Science-publicatie over het verband tussen XMRV en ME/CVS – die vandaag precies één jaar oud is – het ‘bloedprobleem’ aan bij de Britse autoriteiten. Dit gebeurde in november 2009 in de vorm van een brief aan Sir Liam Donaldson, Chief Medical Officer op het ministerie van gezondheid. In reactie hierop werd besloten dat mensen met ME/CVS in Groot-Brittannië voortaan zouden worden uitgesloten van bloeddonatie totdat hun toestand zou zijn verbeterd en ze volledig hersteld zouden zijn.

Dr. Charles Shepherd, medisch adviseur van de ME Association, liet hierop meteen weten graag te hebben gezien dat men verder was gegaan. ‘Het lijkt verstandig op korte termijn, totdat we meer weten over transmissie en pathogeniteit van XMRV, uitbreiding van deze beperking te overwegen voor mensen die zijn hersteld van ME/CVS’, schreef hij destijds op de website van de ME Association.

Shepherds ‘gebeden’ worden nu dus alsnog verhoord, al heeft het langer geduurd dan hij had gehoopt. In de Britse media heeft hij gisteren en vandaag laten weten ingenomen te zijn met het besluit. Tot we weten of een retrovirus inderdaad een rol speelt bij de ziekte en wélke rol dan precies, is het volgens hem verstandig ‘elk gezondheidsrisico’ uit te sluiten door een verbod op bloeddonatie.

Daily Mail