Home
Noorse ME/CVS-patiŽnten besmet met XMRV
25 oktober 2010 Ook in Noorwegen is nu het retrovirus XMRV gevonden bij patiŽnten met ME/CVS. Dr. Mette Johnsgaard van de Lillestrom Gezondheidskliniek bij Oslo testte 24 patiŽnten en 3 gezonde controlepersonen op XMRV, met behulp van de Ďcultuurtestí. Het resultaat was dat 14 ME/CVS-bloedmonsters positief waren. Van de negatieve monsters werden er 11 onderworpen aan een serologische XMRV-test (Ďantistoffentestí). Dit leverde nog eens 5 positieve resultaten op, zodat uiteindelijk 19 van de 27 monsters XMRV-positief bleken. Eťn van de serologische XMRV-positieven betrof een gezonde controlepersoon.

Inmiddels heeft de ĎLillestrom Helseklinikkení 80 patiŽnten getest, van wie er 50 positief waren met de cultuurtest dan wel de serologische test van het Amerikaanse VIPdx labs. Dit is een positieve score van 62%, een percentage dat erg dicht ligt bij de 67% die een jaar geleden werd gerapporteerd in Science door de Mikovits-onderzoeksgroep.

De Noorse resultaten liggen ook in lijn met de bevindingen van dr. Kenny De Meirleir uit Brussel, komende zaterdag hoofdspreker tijdens het Congres Voeding & Psyche. Eind augustus werd bekend dat het onderzoeksteam van De Meirleir samen met RED Laboratories erin is geslaagd om het retrovirus XMRV te vinden bij ME/CVS-patiŽnten uit heel Europa, waaronder Nederland.

Tegen deze achtergrond wekt het zojuist in het artsenmagazine MEDnet verschenen interview met prof. dr. Jos van der Meer slechts verbazing. De hoogleraar interne geneeskunde van het UMC St. Radboud houdt hierin staande dat XMRV voorkomt in de VS maar niet in Europa. Dat de Amerikaanse onderzoekers wťl XMRV vonden in zijn Nijmeegse patiŽnten riekt volgens Van der Meer nog altijd Ďnaar contaminatie van hun test met virusmateriaalí.Marx P. Trans-Atlantisch verschil blijft een raadsel. MEDnet 2010; 10: 41-43